Walka z chorobami zakaźnymi zwierząt, w tym chorobami które mogą przejść na ludzi.
Sprawdzanie, czy zwierzęta nie są chore.
Śledzenie chorób, które mogą przejść z zwierząt na ludzi i sprawdzanie, czy zwierzęta, produkty zwierzęce i pasze mają oporność na leki.
Badanie zwierząt przeznaczonych do rzezi oraz produktów zwierzęcych.
Przeprowadzanie kontroli:
weterynaryjnych w handlu zwierzętami i produktami zwierzęcymi,
sprawdzanie, czy wszystkie przepisy są przestrzegane.
Nadzór nad:
bezpieczeństwem produktów zwierzęcych i wymaganiami weterynaryjnymi,
wprowadzaniem na rynek zwierząt i produktów zwierzęcych,
produkcją, obrotem i stosowaniem pasz,
zdrowiem zwierząt hodowlanych oraz jakością jaj i materiału biologicznego,
stosowaniem pasz leczniczych,
ochroną zwierząt,
identyfikacją, rejestracją i przemieszczaniem zwierząt,
przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach.
Sprawdzanie czy zwierzęta i produkty zwierzęce nie zawierają szkodliwych substancji, leków, chemikaliów ani radioaktywności.
Wymiana informacji z systemami Unii Europejskiej.
Otrzymywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych i paszach, ocena zagrożenia, a następnie przekazywanie tych informacji do systemu RASFF.